Egzaminų sesija įsibėgėja!

Egzaminų sesija įsibėgėja, o su ja – begalės minčių, valandų valandas trunkančio mokymosi, pasiruošimo, nerimo. Šis laikotarpis gali tapti nemenku išbandymu, nes aprėpti ir įsisavinti skirtingų dalykų medžiagą per ganėtinai trumpą laiką ir greta to nerimauti dėl atsiskaitymų rezultatų gali išsekinti tiek fiziškai, tiek psichologiškai ir netgi vesti prie perdegimo.

Perdegimas – tai emocinio, protinio ir fizinio išsekimo būklė, kurią paprastai sukelia stiprus ir ilgai trunkantis stresas. Perdegimas atsiranda, kai jaučiate, kad negalite įvykdyti visų jums keliamų reikalavimų. Stresui tęsiantis prarandamas susidomėjimas ar motyvacija dirbti.

Kaip galite išvengti perdegimo?

  • Dieną pradėkite ramiai. Užuot šokę iš lovos vos atsibudę, bent penkiolika minučių pagulėkite pamąstydami, lengvai pasimankštinkite ar paskaitykite ką nors malonaus.
  • Ugdykite sveiko maitinimosi ir miego įpročius. Kai jūs taisyklingai maitinatės, reguliariai mankštinatės ir pakankamai ilsitės, jūs turite energijos ir galite greitai atgauti fizines ir dvasines jėgas, susidūrę su gyvenimo iššūkiais ir reikalavimais.
  • Nubrėžkite ribas. Įsivertinkite, kas iš tiesų yra jūsų šio laikotarpio prioritetas ir nebijokite pasakyti „ne“ tam, kas eikvoja jūsų laiką ir energiją. 
  • Kasdien padarykite pertrauką nuo technologijų. Kiekvieną dieną, pasirinktu laiku atidėkite į šalį nešiojamąjį kompiuterį, išjunkite telefoną ir netikrinkite elektroninio pašto.
  • Turėkite savo poilsio zoną namuose, kurioje nesimokote ir nesiruošiate atsiskaitymams. Praleiskite nors dalį dienos laiko veikdami ką nors malonaus, pavyzdžiui, pabendraukite su artimaisiais ar paskaitykite knygą.
  • Pamaitinkite savo kūrybinę pusę. Kūrybingumas yra galingas perdegimo priešnuodis. Išbandykite kažką naujo arba prisiminkite mėgstamą hobį. Pasirinkite tokius užsiėmimus, kurie visai nesusiję su darbu.

Svarbu suprasti, jog prie perdegimo gali vesti ir gyvenimo būdas, darbo aplinka ar net polinkis į perfekcionizmą. Jeigu pajutote, jog perdegimas jus lydi diena iš dienos, labai svarbu imtis atitinkamų veiksmų:

  • Sulėtinkite gyvenimo tempą. Atsisakykite visų įsipareigojimų ir veiklų, kurių tik galite. Duokite sau laiko poilsiui, pamąstymui ir atsistatymui.
  • Ieškokite pagalbos. Kai esate perdegę, natūralu, kad saugote tą nedidelį likusį energijos kiekį atsitraukdami nuo kitų. Tačiau sunkiu laikotarpiu draugai ir šeima gali tapti viena didžiausių atramų. Kreipkitės į juos pagalbos, pasikalbėkite apie tai, kaip jaučiatės.
  • Iš naujo įvertinkite savo tikslus ir prioritetus. Perdegimas yra nepaneigiamas faktas, kad kažkas svarbaus jūsų gyvenime stringa. Pagalvokite apie savo viltis, tikslus ir svajones. Ar jūs nekreipiate dėmesio į tai, kas jums tikrai svarbu? Perdegimas gali būti galimybė atrasti, kas iš tiesų gali padaryti jus laimingą ir pakeisti savo gyvenimo kryptį.
 
Daugiau informacijos galite rasti: https://zinauviska.lt/