Ką veikti po studijų?

Kančios baigėsi, diplomas rankose – o kas toliau?

Po diplomų įteikimo šventės didžiausia problema tampa negalėjimas apsispręsti kurią nuotrauką post‘inti socialiniuose tinkluose ir visiems parodyti, kad vilkėjai mantiją, gavai puokštę gėlių ir į dangų iškėlęs laikei diplomą. Nuotrauka pasidalinta, like gavai, galime judėti toliau.

Visi esame skirtingi, šiame etape tai taip pat išryškėja: nėra vieno idealaus pasirinkimo, tobulo CV ar viską išsprendžiančio patarimo. Šaunu, kai mėgstama veikla tampa darbu, kai įsidarbinama dar studijų metu, bet kiekvienam šis etapas unikalus ir trunka skirtingai, todėl šios gairės padės tau neišklysti iš kelio, kai jau turi rankose diplomą.

Nenukentėk finansiškai

Atsiėmus diplomą prarandamas ne tik studento pažymėjimas, bet ir studento ekonominis statusas. Tai reiškia, kad nebesi draudžiamas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) valstybės lėšomis. Nuo rugsėjo 1-osios neįgijęs kito ekonominio statuso turėsi mokėti mėnesinį 58,63 Eur mokestį. Kaip įgyti ekonominį statusą? Susirasti darbą, vėl tapti studentu arba užsiregistruoti į Užimtumo tarnybą (UŽT) ir gauti bedarbio statusą. Yra ir kitų pasirinkimų, pvz., savanorystė. Kai kurios programos sudarant savanoriškos veiklos sutartį, taip pat suteikia PSD.

Daugiau apie savanorystę gali skaityti čia: https://zinauviska.lt/savanoriauk-lietuvoje/savanoryste/

Kol nesi apsisprendęs, rinkis registraciją į užimtumo tarnybą, tai kuriam laikui suteiks laisvės pojūtį be finansinio nuostolio.

*Nesvarbu kuo nori būti, ieškai darbo, praktikos ar savanorystės vietos, nepakenks būti pasiruošus gyvenimo aprašymą (CV). Nebūtina pirkti gražių šablonų, CV vertingas tiek, kiek jame yra informacijos apie tave ir tavo įgūdžius, joks blizgus viršelis to nepakeis. Pateik viską aiškiai ir glaustai.

Čia rasi pagrindinius punktus, ką turėtum nurodyti. Naudinga paskaityti: https://bakis.lt/darbo-paieska-cv-ruosimas/

*Tiek norintiems dirbti pagal įgytą profesiją, tiek vis dar ieškantiems savęs, papildomų įgūdžių bei patirties suteiks savanorystė. Nors nėra materialiai neatlygintina, savanoriška veikla suteikia žinių, pažinčių, įgūdžių, taip pat ir kilnumo jausmą darant kitiems gera. Naudingos nuorodos:

http://www.savanoriaujam.lt/

http://www.savanoriai.org/lt/savanoryste/

http://kulturossavanoriai.lt/

https://zinauviska.lt/savanoriauk-lietuvoje/savanoryste/